Ik ontkreuk of ik strijk ?

Ontkreuken versus strijken:Salamandres-Iron.png

Strijken

Het principe van strijken is dat de stof wordt plat gedrukt tussen het ijzer en de strijktafel, terwijl het bevochtigd wordt d.m.v. stoom en verwarmd wordt door de zool van het strijkijzer. Twee belastingen worden dus op de stof uitgeoefend :

1) een thermische belasting : hoewel de temperatuur plooien kan verwijderen, dient deze gematigd te zijn (tussen de 90°C et 140°C), een strijkijzer is vaak te heet (de temperatuur kan tot 240°C oplopen !) en er is dus risico op het schroeien van het oppervlakte van de stof. Hoewel meestal onzichtbaar voor het blote oog, draagt dit toch bij aan vroegtijdige veroudering van het kledingstuk.

2) een mechanische belasting : het gewicht van het ijzer en de door de strijkbeweging veroorzaakte wrijving pletten en slijten het vezel, en veroorzaken een niet-elastische verandering (geen terugvering naar de natuurlijke staat)

Deze twee verschijnselen verwoesten beetje bij beetje uw stoffen en veroorzaken vorm- en visuele veranderingen : verlies van elasticiteit, niet meer verwijderbare plooien, glimmen, vervilten, etc...

Verticaal ontkreuken :

U wilt graag goed gestreken kleding : de manier om dit te bereiken is veranderd.Salamandres_MS03-2.png

Geen strijktafel, geen te hoge temperaturen, geen geplette stoffen meer.

Het werk kan verticaal worden gedaan, want het kledingstuk hangt meestal op een hangertje tussen twee spanners. Met de vrije hand oefent u een lichte druk uit op de stof uit en u stoomt direct op het te behandelen materiaal. De door de stoom behandelde vezels krijgen zo hun natuurlijke aspect weer terug en geven de kleding weer hun oorspronkelijke uitstraling, zonder dat het materiaal er onder lijdt.

Deze eenvoudige methode is bijzonder geschikt voor moderne stoffen, die meestal zijn samengesteld uit verschillende natuurlijke of synthetische vezels. Synthetische vezels zijn vaak gevoelig voor hitte en lijden erg onder traditioneel strijken, terwijl het doel juist is om het onderhoud van de kleding te vergemakkelijken. De kledingstomer is geschikt om de kwaliteit van de stof te behouden door de synthetische vezels te ontzien.