Verticaal ontkreuken d.m.v. stoom, kleding ontkreuken : de kledingstomer.

Zelfs als stoffen perfect gestreken uit het confectie-atelier worden verstuurd, is het ontstaan van kreuken en plooien tijdens het inpakken en het transport vrijwel onvermijdelijk. Om u te verzekeren van een perfecte presentatie, in de vitrine of op het schap, is de kledingstomer het ideale gereedschap om plooien en kreuken te verwijderen zonder de stoffen, zelfs de meest fragiele, te beschadigen. De verticale kledingstomer is eenvoudig in gebruik en verwijdert snel plooien en kreuken uit kleding en andere stoffen.

 

Hoe werkt de kledingstomer ?

Technisch gesproken, verbreekt de kledingstomer de verbanden tussen de lange polymeermoleculen van stofvezels. De verwarmde moleculen worden d.m.v. de stoom opnieuw gericht en hernemen hun nieuwe vorm bij het afkoelen. Bepaalde stoffen, zoals katoen, hebben voor het verbreken van de intermoleculaire verbanden aanvoer van vocht nodig.

 

Wat is het verschil tussen ontkreuken en strijken ?

De kledingstomer, of wel de verticale stomer, is een apparaat dat tot doel heeft kreuken en plooien te verwijderen uit textiel en dus meestal uit kleding. Bovendien wordt dit stoomapparaat soms gebruikt om textiel te reinigen en om kwalijke geuren te verwijderen.

 Het apparaat werkt relatief eenvoudig : het verspreidt stoom dat wordt toegepast op stoffen zonder deze daarbij te warm te laten worden of te pletten, in tegenstelling tot wat een strijkijzer doet.

 Het kledingstoom-apparaat, ook wel steamer genoemd, wordt hoofdzakelijk gebruikt in de professionele beroepsgroepen die gelieerd zijn aan het ontwerp en de verkoop van kleding. Het stoomapparaat wordt dan gebruikt om de plooien en kreukels te verwijderen die zijn ontstaan tijdens het passen, vouwen en het transport. Binnen dat kader is de kledingstomer voor professioneel gebruik ideaal, een lage-druk steamer met stoom-debietwaarden die zich rond de 30 /40 gram/min bevinden bij een temperatuur van ongeveer 100°Celsius. Hierbij moet worden aangegeven dat nieuwe kleding meestal is behandeld met een anti-statisch product dat opeenhoping van vezels en confectie-residuen op de nieuwe kleding tegengaan. Deze producten vereenvoudigen het ontkreuken, maar bij het gebruik van een gewone stoomgenerator loopt men meer risico afdrukken van de zool van het strijkapparaat achter te laten omdat deze te warm is geworden tijdens de behandeling. Dit product verdwijnt echter bij het wassen, en het probleem is dan opgelost.

 Het algemeen gebruik van stoomapparaten om te ontkreuken in kledingzaken waar prêt-à-porter wordt verkocht is niet aan de clientèle van deze boetieks ontgaan. Heden ten dage is de kledingstomer ook een apparaat voor thuisgebruik, en lijkt een andere oplossing voor strijken  : geen strijkplank meer nodig, eenvoudig in gebruik, snel klaar, neemt weinig plaats in enz. …. Maar het is belangrijk om het goede model stoom-apparaat te kopen en het gebruik dat er in huis van gemaakt gaat worden goed in te schatten. In het kader van thuisgebruik moet u rekenen op meer plooien en vouwen in gebruikte, gewassen, gedroogde en gevouwen kleding etc., en meer geprononceerd.

 Er zijn drie kledingstoom-apparaten die voor thuisgebruik in aanmerking komen :

 

  • reis-kledingstomer : licht en compact, weinig autonoom, is het het ideale apparaat voor eenvoudig dagelijks ontkreuken of om mee te nemen op reis om kreuken en vouwen te verwijderen die de kleding in de koffer heeft opgelopen.

 

  • lage-druk kledingstomer (klassieke): : dit model is direct afgeleid van het professionele model en zal weinig thuis worden gebruikt. Deze lage druk kledingstomer zal gebruikt worden om vouwen uit het soort kleding te halen dat klassiek strijken misschien minder verdraagt : wol, zijde, satijn, fleece, synthetische stoffen, velours, etc…. De kledingstomer is in dit geval een aanvulling op uw gewone strijkijzer of stoomstrijkijzer, want niet krachtig genoeg om dikke stoffen zoals katoen te behandelen bijvoorbeeld.

 

  •  Hogedruk kledingstomer deze nieuwe generatie kledingstomers zijn verticaal te gebruiken, zoals een stoomcentrale of een hoge druk stomer : 4 bar zijnde 400 KPa (ter info : een klassiek ontkreuker = 1 bar of 100 KPa). Het stoot daarom een veel krachtiger stoomstraal uit en deze stoom is in staat om in dikkere stoffen door te dringen. Deze kledingstomer is uitgerust met een licht en ergonomisch strijkijzer, speciaal bedoeld voor verticaal gebruik. Dit ijzer heeft de eigenschap, in tegenstelling tot de klassieke stoomapparaten, om op te warmen en de temperatuur is regelbaar. Deze hogedruk-ontkreuker is een moderne oplossing en is aangepast aan de moderne stoffen.Welke apparatuur heb je nodig om te kunnen stoomstrijken ?

De verticale kledingstomer of stoomstrijker, is een apparaat dat stoom produceert door water te verwarmen. Er bestaan twee typen stoomproductie : in een reservoir (het verwarmen van een hoeveelheid water) of in een stoomketel (instant opwarmen tot stoom). De kledingstomer is een apparaat dat geproduceerde stoom uitstoot, op twee verschillende manieren : lage druk (100 KPa) of hoge druk (> 100 KPa). Naargelang het soort werk dat verricht moet worden, wordt de ene of de andere manier geadviseerd, afhankelijk van de kwaliteit van de stoom die nodig is.

 

De toepassingsgebieden van de kledingstomer

Kledingstomers worden dagelijks in de hele wereld gebruikt : van kleine winkeltjes tot de grootste productie- en winkelketens, om het maar niet te hebben over theaters, musea, etc… Heden ten dage word stoom gebruikt om zowel synthetische microfibers als de meest kwetsbare antieke stoffen op te frissen.

De kledingstomer is een onmisbaar gereedschap geworden in elke winkel met confectiekleding.